Přesvědčit druhé, znamená přesvědčit sám sebe

31. 01. 2017 21:27:35
Prvním předpokladem k přesvědčování druhých je umět přesvědčit sám sebe. Kázat vodu a pít víno je dlouhodobě cesta do pekel.

Každý z nás denně někoho nebo i sám sebe neustále přesvědčuje, aby něco konal. Přirozeně směřujeme naplnit své potřeby, touhy, cíle prostřednictvím sebe sama nebo druhých. Je však mnoho způsobů přesvědčení, ale jen málo z nich je funkčních natož efektivních.

„Lžeme si do kapsy“. Vezměte si například takové novoroční předsevzetí. Kolik lidí se dokáže přesvědčit, aby něco začali dělat. Když už začnou, což se v mnoha případech ani nestane, tak se neumí neustále přesvědčovat o tom, že to dělají správně. Naše přesvědčení totiž úzce souvisí s průběžnou motivací. Motivování jsme tehdy, pokud se blížíme k cíli. Já zhubnu! Definovat cíl je tak snadné. Naše očekávání je zhubnout asi tak 11 kilo, aby se naplnila naše touha vejít se do plavek.

Málo z nás je však za 3 měsíce na plovárně za hvězdy! Proč? Máme snad slabou vůli? Někdo potřebuje hubnout s kamarádkou, někdo potřebuje hubnout s pořadem na DVD, někdo k tomu potřebuje aplikaci v telefonu. K naplnění cíle potřebujeme totiž jasný plán, který musíme průběžně vyhodnocovat. Ať už to plán v telefonu, který nám každý den říká, kolik toho můžeme sníst nebo kamarádku s jasným plánem, která nás povede. Potřebujeme tzv. mapu, kde máme jasně dáno, odkud a kam jedeme. Chceme se přeci podívat, kde teď jsme, zda se blížíme k cíli, jak dlouho nám to trvalo a kolik jsme spotřebovali energie. Bohužel mnoho lidí chce někam dojet, ale nemá mapu. Nemá plán jak dosáhnout cíle. Proto se brzy ztratí. Ztratí i motivaci dojet k cíli a raději se vrátí do starých kolejí. Bohužel čím častěji se ztrácíme, tím menší je naše touha v budoucnu opět cestovat. Pokud si nechceme sami sobě neustále lhát, potřebujeme plán s jasnými parametry, potřebujeme znát jak dosáhnout našeho očekávání.

I když máme mapu, tak ještě není vyhráno. Na cestě k cíli nás čeká spoustu tras, které nemusí vždy vést k cíli. Nemůžeme neustále jezdit podle špatné mapy a čekat, že příště po té samé trase už konečně dojedeme, kam jsme chtěli. Ani byste nevěřili, kolik lidí takto ve svém životě „cestuje“. Říkám tomu „absolutní šílenství“. Definice absolutního šílenství je neustále dělat stejné věci a očekávat různé výsledky! Činnosti, které nevedou k cíli, nás nemotivují, ale i přesto u nich zůstáváme, protože si můžeme přeci říct... Ale vždyť já to dělám! Dřu v posilovně a doma "žeru" bůček, řídím svůj tým v práci, i když mě nerespektují, netrénuji druhé podání, i když vím, že bez něj nevyhraju. Přesvědčí nás jedině úspěch, který musí mít jasný plán jak ho dosáhnout. Přesvědčte se o tom!

Autor: Petr Vlášek | úterý 31.1.2017 21:27 | karma článku: 11.21 | přečteno: 298x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 2403 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 305 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 246

Jsem podnikatel působící v oblasti manažerského poradenství. Zabývám se psychologií prodeje, vyjednáváním a přesvědčováním lidí. V poslední době se úzce specializuji na networking zejména v obchodních segmentech. Jsem autorem řady vnitropodnikových procesních manuálů i koučingových programů. Mým koníčkem je lyžování, tenis a běh. Téměř veškerý volný čas trávím se svou manželkou a dvěma syny.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...